Ruukun tavoitteena on hyvinvoinnin lisääminen ruokaosaamisen keinoin. Ruuan arvostusta ja ruokakulttuuria edistetään itse tehden ja kokien sekä muuttamalla tieto taidoksi. Ruukulle tärkeitä arvoja ovat yksilön hyvinvointi, yhteisöllisyys, ruokailo, ruuan maku ja osallisuus. Ruukun kohderyhmänä ovat ennen kaikkea lapset, nuoret ja lapsiperheet. Ruukku järjestää erilaisia kursseja, koulutuksia ja tapahtumia sekä viestii aktiivisesti ruokakasvatukseen liittyvistä teemoista.

Ruukusta voi tilata Makukoulu-toimintaa erilaisille ryhmille sekä Makukoulu-ohjaajakoulutuksen esim. kasvatusalan ammattilaisille. Lue lisää Makukouluista.

Maistuva koulu

Vuosina 2018-2020 toteutamme Maistuva koulu -hanketta yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksikön kanssa. Maistuva koulu luo osallistavan, todelliseen toimintaympäristöön sovitetun, valtakunnalliseen käyttöön soveltuvan mallin alakoulun perusopetuksen ruokakasvatukseen. Maistuva koulu -mallin mukainen ruokakasvatus toteutuu koko koulun yhteistyöllä, ylittäen oppiainerajat ja integroiden myös kouluruokailu merkittäväksi osaksi opetusta. Ruokakasvatus liitetään osaksi koulujen opetus- ja kuntien hyvinvointisuunnitelmia luomalla seurantaan sopivia indikaattoreita. Hankkeessa luodaan lisäksi asiantuntijoista koostuva mentoriverkosto ruokakasvatuksen jatkuvuuden ja laadukkaan toteutumisen tueksi. Hanke saa rahoituksensa STM:n terveyden edistämisen määrärahasta.

Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan tarkemmin Ruukun menneisiin projekteihin.

Makumestari -tapahtumakiertue 2015-2016

Tiedosta taidoksi -hanke 2011-2012